Yaşamın her evresinde bedenen ve zihnen sağlıklı olmak ve sağlığı devam ettirebilmek yeterli ve dengeli beslenme ile mümkün olabilmektedir.
Toplumdaki bireylerin yaşam tarzlarındaki değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan beslenme alışkanlıklarında da değişiklikler görülmektedir.
Günümüzde hızlı kentleşme, kadın ve erkek farketmeksizin iş hayatının içinde bulunması, insanların zamanlarının daha kısıtlı hale gelmesine bağlı olarak yemek hazırlamaya ayrılan zamanın azalması, reklamlar, gıda sanayinin gelişmesi gibi etmenler kısa zamanda çok sayıda tüketiciye ulaşabilen standart yöntemlerle hazırlanmış besinlerin üretildiği ve satıldığı bir yemek sistemi olan fast food (hızlı hazır yemek) beslenmenin gelişmesine yol açmıştır.
Fast food yiyeceklerin hızlı hazırlanabilmesi,tüketicinin damak tadına uygun olması, menü seçeneklerinin zenginliği, aynı anda üç veya dört gıda ürününü satın alabilme olanağı sunması, ürünlerin görünüm olarak canlı renklerdeki paket içerisinde bulunması gibi özellikler ürünün talep edilebilirliğinde önemli etkenlerdendir.
Çocukların özellikle fast food gıdalara olan ilgisi çok fazla olup, çocukların çok sevdiği ve severek tükettiği besinler arasında yer almaktadır.
Fast food grubunda tüketilen besinler yüksek enerjileri ve düşük besin içerikleri ile bazı sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Hızla tüketilen bu besinler tokluk hızlıca ulaşılıp hızlıca bitirildiği için olması gerekenden daha fazla tüketime neden olmaktadır.
Temel olarak yağ ve şeker kaynaklı olan fast food besinleri küçük yaşlardan itibaren çok fazla miktarda tüketen çocukların ileriki yaşlarda, obezite ve kilo sorunlarına, kalp ve damar hastalıklarına ve pek çok sağlık sorunlarıyla ile karşılaşmasına sebep olmaktadır.
Fast food gıdalarda bulunan yağlar sağlık açısından zararlı olduğunu bildiğimiz doymuş yağlardır. Kızartma amaçlı kullanılan yağlar uzun süre kullanılmaları sebebiyle kimyasal ve fiziksel değişikliklere uğramakta ,çabuk bozulmakta ve kanserojen madde oluşturmaktadır.
Fast food gıdalar lif içeriklerinin yetersiz oluşu nedeniyle bağırsak hastalıklarına neden olabilmektedir.
Düşük kalsiyum(Ca) içeriği sebebiyle büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alınması nedeniyle kemik gelişimini buna bağlı olarak büyümeyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Fast food ürünlerinde kullanılan renklendirici, tatlandırıcı ve aroma arttırıcı gibi katkı maddeleri bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketilmeleri durumunda kanser riski ile karşılaşma olasılığını artırmaktadır.
Vitamin ve mineral bakımından besin değerleri oldukça düşük olan fast food gıdalarla beslenen çocukların ve büyüklerin bağışıklık sistemi daha düşük olmaktadır.
İçerisinde yüksek sodyum barındırması nedeniyle fast food gıdalar tansiyon sorunlarına sebep olarak kan basıncı artırmakla birlikte kalp krizini tetiklemektedir.
Fast food tarzı besinlerin pişirilme süreleri oldukça kısa olduğundan besin değerlerinin çoğu kaybedilmekte, maruz kaldıkları yüksek ısı ise sağlığı bozan etmenlerin oluşmasına neden olmaktadır.
ABD de yapılan araştırmalarda fast food tüketiminin zihinsel aktivitelerinin yavaşlamasına sebep olduğu görülmüştür.Bunun nedeninin sinir hücrelerindeki elektriksel iletim üzerinde önemli bir rolü olan omega 3 yağ asitlerinin fast food gıdalarda bulunmaması olarak açıklanmaktadır.
Çok fazla tüketilen fast food insülin direncini yükseltmekte, bu durum şeker hastası olma ihtimalini beraberinde getirmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre haftada sadece iki öğün fast food tüketen çocukların insülin direncinin fast food tüketmeyenlere oranla iki kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. .
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi çocuk beslenmesinde oldukça önem taşıdığından çocukların küçük yaştayken düzenli beslenmeye alıştırılmaları önem taşımaktadır.
Ebeveynlerin beslenme alışkanlıkları çocukların fast food gıdaları tercih edip etmeyeceğini belirlemekte anne ve babaların bu tür yiyecekleri tüketmeyerek onlara örnek olmaları gerekmektedir.
Çocuklara fast food yiyecekleri yemeyi yasaklama yerine sağlığa olan zararları anlatılmalı, olabildiğince geç tanışmalarını sağlanmalı ve asla ödül olarak sunulmamalıdır.
Fast food olarak adlandırılan gıdalar yerine sağlıklı pişirme yöntemleri ve taze mevsim sebzeleri ile hazırlanan ev yemekleri düzenli olarak pişirilmeli ve bunların tüketimine özen gösterilmelidir.
Anne ve babaların çocukların büyüme ve gelişmeleri için onlara sağlıklı ve doğal beslenme konusunda gerekli desteği sağlamaları gerekmektedir.
Sağlıklı günler...